Σεπτέμβριος 2020 - LIFE-IP AdaptInGR
Α) Ταυτότητα έργου
Τίτλος/Κωδικός έργου |
Ενισχύοντας την εφαρμογή πολιτικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα |
Διάρκεια |
Από 01/01/2019 έως και 31/12/2026 |
Προϋπολογισμός |
Συνολικός Προϋπολογισμός: 14.189.548 € |
Συντονιστής-Εταίροι |
Συντονιστής: Εταίροι:
|
Περιοχές υλοποίησης δράσεων |
Το έργο υλοποιείται σε Εθνικό επίπεδο με έμφαση στις παρακάτω πιλοτικές περιοχές: |
Ιστοσελίδα |
|
Αρμόδιος επικοινωνίας |
Συντονίστρια του έργου: Διεύθυνση: Πατησίων 147, ΤΚ 112 51, Αθήνα |
Περιγραφή/Σκοπός
Το έργο LIFE-IP AdaptInGR φιλοδοξεί να ενισχύσει την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής (ΕΣΠΚΑ) και των Περιφερειακών Σχεδίων (ΠεΣΠΚΑ) για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή και να προετοιμάσει την αναθεώρησή τους μετά το 2026, με κατάλληλες δράσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Β) Καλές πρακτικές
Στο πλαίσιο του έργου, προβλέπεται ένας σημαντικός αριθμός διάχυσης των πληροφοριών τόσο προς το γενικό κοινό όσο και σε ομάδες στόχους σχετιζόμενες με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ενδεικτικές δράσεις περιλαμβάνουν:
- Τη δημιουργία ανοιχτού διαδικτυακού πληροφοριακού κόμβου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Ο κόμβος θα περιλαμβάνει εργαλεία και πληροφορίες για όλους τους ευάλωτους τομείς στην κλιματική αλλαγή και θα αποτελεί το βασικό σημείο πληροφόρησης και ανταλλαγής πληροφοριών αναφορικά με την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή σε Εθνικό επίπεδο.
- Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού και διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με στόχο την ενσωμάτωση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
- Δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης σε θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή σε περιφερειακό επίπεδο.
Για την αναπαραγωγή και μεταφορά των αποτελεσμάτων του έργου αξιοποιούνται τα υπάρχοντα δίκτυα και συνεργασίες, ιδίως τα δίκτυα τοπικής αυτοδιοίκησης της Ε.Ν.ΠΕ. και της ΚΕΔΕ, καθώς και οι υφιστάμενες συμφωνίες συνεργασίας με άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αναπαραγωγή και μεταφορά των αποτελεσμάτων του έργου σε εθνικό επίπεδο. Τουλάχιστον 4 Περιφέρειες και 10 Δήμοι θα παρακολουθούν από κοντά την ανάπτυξη των έργων επίδειξης, ενώ, θα υλοποιηθούν δράσεις προώθησης των συνεργειών μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Επίσης, προβλέπεται η παραγωγή οδηγών για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή των Δήμων και των Περιφερειών.
Στο πλαίσιο του έργου LIFE-IP AdaptInGR, αναμένεται να προκύψουν μεταξύ άλλων οι ακόλουθες καλές πρακτικές:
- Δημιουργία ανοιχτής διαδικτυακής βάσης γεωχωρικών δεδομένων κλιματικών προβολών, για την υποστήριξη των υπηρεσιών και φορέων κατά την ανάλυση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς αρμοδιότητάς τους.
- Δημιουργία ενός ολοκληρωμένου εθνικού πλαισίου για την παρακολούθηση, την αξιολόγηση και την επικαιροποίηση των δράσεων και πολιτικών προσαρμογής.
- Πιλοτικές μελέτες και έργα επίδειξης για την ενσωμάτωση του κλιματικού κινδύνου στον τομεακό σχεδιασμό (αντιπλημμυρικός σχεδιασμός, διαχείριση παράκτιας ζώνης, πρόληψη δασικών πυρκαγιών, διαχείριση υδατικών πόρων, πολεοδομικός σχεδιασμός και αστικές αναπλάσεις).
- Ανάπτυξη μεθοδολογίας για την προσαρμογή της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τοπίου στην κλιματική αλλαγή.
- Ανάλυση των συνεργειών μεταξύ των πολιτικών μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και ενσωμάτωσή τους στον κλιματικό σχεδιασμό.
Γ) Αποτελέσματα
Τα σημαντικότερα αναμενόμενα αποτελέσματα είναι:
- Επιτάχυνση της εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής και των Περιφερειακών Σχεδίων για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.
- Βελτίωση της ανθεκτικότητας έναντι της κλιματικής αλλαγής στις 3 Περιφέρειες και τους 5 Δήμους που συμμετέχουν στο έργο.
- Βελτίωση της ενημέρωσης και αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού και των διαφόρων επαγγελματικών ομάδων και κοινωνικών εταίρων.
- Αύξηση των γνώσεων και ανταλλαγή εμπειριών για θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
- Αποδοτικότερη χρήση των ευρωπαϊκών πόρων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Τα αποτελέσματα του έργου μπορούν να χρησιμοποιηθούν από υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, τον ιδιωτικό τομέα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και το γενικό κοινό. Τα αποτελέσματα του έργου θα είναι διαθέσιμα μέσω του εθνικού διαδικτυακού πληροφοριακού κόμβου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τον ιστότοπο του έργου LIFE-IP AdaptInGR, καθώς και την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (Τμήμα Κλιματικής Αλλαγής, Διεύθυνση Κλιματικής Αλλαγής & Ποιότητας της Ατμόσφαιρας).
Στο άμεσο μέλλον αναμένεται να ολοκληρωθούν και να αρχίσουν να υλοποιούνται το ολοκληρωμένο εθνικό πλαίσιο για την παρακολούθηση, την αξιολόγηση και την επικαιροποίηση των δράσεων και πολιτικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και ο εθνικός διαδικτυακός πληροφοριακός κόμβος για την προσαρμογή στην κλιματική Αλλαγή. Eπιπλέον, αναμένεται η έναρξη των πιλοτικών μελετών και επιδεικτικών εφαρμογών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στις 3 (τρεις) περιφέρειες και τους 5 (πέντε) Δήμους που συμμετέχουν στο έργο, καθώς και η έναρξη της εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του συνόλου των ενδιαφερομένων μερών στις 13 (δεκατρείς) Περιφέρειες της χώρας.