Greek LIFE Task Force plus - Έργο LIFE Οικοδόμησης Δυναμικού

Οκτώβριος 2020 - LIFE IGIC

Α) Ταυτότητα έργου

Τίτλος/Κωδικός έργου

Βελτίωση Πράσινων Υποδομών σε Αγροοικοσυστήματα: Επανασύνδεση φυσικών περιοχών μέσω αντιμετώπισης του κατακερματισμού οικοτόπων
LIFE IGIC – LIFE16 NAT/GR/000575

Διάρκεια

01 Σεπτεμβρίου 2017 – 30 Ιουνίου 2024

Προϋπολογισμός

Συνολικός προϋπολογισμός: 1.246.704 €

Χρηματοδότηση από την Ε.Ε.: 58.94%

Συντονιστής-Εταίροι

Συντονιστής:
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ)

Εταίροι:

  • Πανεπιστήμιο Κρήτης - Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

  • Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας

  • ΕΛΓΟ – Δήμητρα 

Περιοχές υλοποίησης δράσεων

Κρήτη (Ελλάδα)

Ιστοσελίδα

https://www.lifeigic.eu 

Αρμόδιος επικοινωνίας

Δρ. Εμμανουήλ Καμπουράκης, Συντονιστής Έργου
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Περιγραφή/Σκοπός

Το έργο LIFE IGIC στοχεύει στην ανάπτυξη Πράσινων Υποδομών (ΠΥ), καθώς και υποστηρικτικών αειφόρων μεθόδων καλλιέργειας σε ελαιώνες, στην δυτική Μεσσαρά, νότια Κρήτη. Η τοποθεσία του έργου, που περιβάλλεται από περιοχές του δικτύου Natura 2000, χαρακτηρίζεται από σημαντική οικονομική, πολιτιστική, οικολογική και γεωργική αξία. Ωστόσο, η εντατικοποίηση της γεωργίας οδήγησε τις τελευταίες δεκαετίες σε μείωση των φυτικών και ζωικών ειδών και σε απώλεια των οικοτόπων τους, με σημαντικές συνέπειες στη συνολική βιοποικιλότητα και τις οικολογικές συνθήκες της περιοχής.

Ο κύριος στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ενός δικτύου πράσινων υποδομών το οποίο θα παίξει επιδεικτικό ρόλο σε περιφερειακό, εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, βοηθώντας ταυτόχρονα την διατήρηση της βιοποικιλότητας, ενισχύοντας τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα αγροοικοσυστήματα και παρέχοντας τη βάση για την επανασύνδεση των υφιστάμενων προστατευόμενων φυσικών περιοχών.

Β) Καλές πρακτικές

Οι καλές πρακτικές που υιοθετήθηκαν και ακολουθήθηκαν από τους συμμετέχοντες ελαιοκαλλιεργητές στο πλαίσιο των δράσεων υλοποίησης του έργου είναι:

  • Εγκατάσταση ΠΥ στους ελαιώνες τους, ώστε να ενισχυθεί η αποκατάσταση και αναβάθμιση υφιστάμενων και νέων ενδιαιτημάτων, η παροχή καταφυγίων και θέσεων φωλεοποίησης για στοχευμένα είδη και τα θηράματά τους και την αύξηση της φέρουσας ικανότητας των βιοτόπων,
  • Η βιώσιμη διαχείριση εδάφους (μη καλλιέργεια, καλλιέργεια σε λωρίδες),
  • Φυτά κάλυψης, με μείγματα ειδών συμπεριλαμβανομένων ψυχανθών,
  • Φυτοπροστασία, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού ή ορθολογικής χρήσης των συνθετικών φυτοπροστατευτικών ουσιών,
  • Διαχείριση υπολειμμάτων κλαδέματος, μειώνοντας ή εξαλείφοντας την καύση των υπολειμμάτων και τη χρήση τους για την αύξηση της γονιμότητας του εδάφους (ενσωμάτωση υπολειμμάτων στο έδαφος).

Σχετικά με την ενημέρωση και τις καλές πρακτικές διάχυσης πληροφοριών προς το γενικό κοινό και ενθάρρυνσης αλλαγών συμπεριφοράς, οι κύριες δράσεις αφορούν:

  • Ιστοσελίδα έργου (www.lifeigic.eu) και μέσα κοινωνικής δικτύωσης,
  • Ηλεκτρονικό και έντυπο ενημερωτικό υλικό (φυλλάδιο),
  • Διάδοση των δράσεων και των αποτελεσμάτων του έργου σε ημερίδες και συμμετοχή σε σεμινάρια για ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών και των ενδιαφερόμενων φορέων (π.χ. Περιφέρεια Κρήτης, γεωργικοί συνεταιρισμοί, ερευνητικοί φορείς, γεωπόνοι κτλ.),
  • Ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη διαχείριση των ελαιώνων και πρακτικών γεωργικής διαχείρισης φιλικών προς τη βιοποικιλότητα,
  • Συμμετοχή σε εκδηλώσεις σε όλη την Κρήτη.

Αναμένεται η σύνταξη μιας εμπεριστατωμένης πρότασης προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά συγκεκριμένους στόχους της Εθνικής Στρατηγικής & του Σχεδίου Δράσης για τη Βιοποικιλότητα, προωθώντας την ανάπτυξη ΠΥ σε μη προστατευόμενες γεωργικές περιοχές.

Καλές πρακτικές που αναμένονται να προκύψουν από το έργο:

  • Μείωση της χρήσης συνθετικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων,
  • Χρήση των υπολειμμάτων κλαδέματος ως λίπασμα ή προς παροχή καταφυγίων για διάφορα είδη πανίδας,
  • Φύτευση διαφόρων φυτικών ειδών στους ελαιώνες, για ενίσχυση της βιοποικιλότητας των αγροοικοσυστημάτων,
  • Αναβάθμιση των υπηρεσιών οικοσυστήματος που παρέχονται από τη βιοποικιλότητα, ιδίως των σημαντικών για την αγροτική παραγωγή (π.χ. έλεγχος επιβλαβών οργανισμών για την παραγωγή).

Γ) Αποτελέσματα

Tα ως τώρα αποτελέσματα του έργου περιλαμβάνουν i) τον ιστότοπο του έργου ως κύριο εργαλείο διάδοσης και ενοποίησης των στόχων και των αποτελεσμάτων του έργου, ii) Τα πρώτα 4 φυλλάδια του έργου διαθέσιμα σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά) για την αρχική προώθηση και διάδοση του έργου και των αποτελεσμάτων του iii) Διάφορα άρθρα στα ΜΜΕ σχετικά με το πλαίσιο και τους στόχους σε τοπικά και εθνικά μέσα με βάση δελτία τύπου από τους εταίρους του προγράμματος, συμβάλλοντας στη δημοσιοποίηση του έργου σε ευρύτερο κοινό σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Τα αποτελέσματα του έργου απευθύνονται κυρίως σε παραγωγούς/ελαιοκαλλιεργητές, καθώς και τοπικά και εθνικά κέντρα λήψεως αποφάσεων σχετικά με τις αγροτικές πολιτικές και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αρκετά δεδομένα στην ιστοσελίδα του έργου: www.lifeigic.eu

Εντός του πλαισίου του έργου, αναμένεται το να προχωρήσει η υλοποίηση της πλήρους εγκατάστασης Πράσινων Υποδομών στους πιλοτικούς ελαιώνες του έργου (Δράση C.1) και κατόπιν η κατάρτιση των ενδιαφερομένων μερών πάνω σε αυτό το αντικείμενο.