Greek LIFE Task Force plus - Έργο LIFE Οικοδόμησης Δυναμικού

Φεβρουάριος 2021 - Food for Feed

Α) Ταυτότητα έργου


Τίτλος/Κωδικός έργου

Τροφή από Τρόφιμα: Μια Καινοτόμος Διεργασία για τη Μετατροπή των Υπολειμμάτων Τροφίμων Ξενοδοχειακών Μονάδων σε Ζωοτροφές
LIFE-F4F - 
LIFE15 ENV/GR/000257

Διάρκεια

1/9/2016 έως 28/2/2021

Προϋπολογισμός

Συνολικός προϋπολογισμός: 2.580.619,00 €
Συμμετοχή Ευρωπαϊκής Ένωσης: 1.459.227,00 €

Συντονιστής-Εταίροι
  1. ΕΣΔΑΚ (Ενιαίος Σύνδεσμος Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης)
  2. ΧΠ (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο)
  3. ΓΠΑ (Γεωπονικό Πανεπιστήμο Αθηνών)
  4. ΕΠΒ (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου)
  5. ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο)
Περιοχές υλοποίησης δράσεων

Ηράκλειο Κρήτης / Αθήνα / Βερολίνο

Ιστοσελίδα

https://life-f4f.gr/ 

Αρμόδιος επικοινωνίας

Καθηγητής Θρασύβουλος Μανιός, Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου
Τηλέφωνο: 2810 379477

Περιγραφή/Σκοπός

Το έργο LIFE-F4F αποσκοπεί στην αξιολόγηση, μέσω της κατασκευής και λειτουργίας μιας πιλοτικής μονάδας, της απλής και καινοτόμου τεχνολογίας ηλιακής ξήρανσης, η οποία θα επιτρέπει την ασφαλή μετατροπή τροφικών υπολειμμάτων χώρων φιλοξενίας, μετά από διαλογή στην πηγή, σε ζωοτροφές. Το έργο υλοποιείται στην Κρήτη (Ελλάδα) και πιο συγκεκριμένα, στις τουριστικές περιοχές του Ηρακλείου και της Χερσονήσου, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Η αξιοποίηση των υπολειμμάτων τροφίμων μέσα από τους χώρους μαζικής εστίασης και φιλοξενίας, αλλά και η παραγωγή ενός προϊόντος με προστιθέμενη αξία αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του έργου.

Πέντε ευρωπαίοι εταίροι εργάζονται προς αυτήν την κατεύθυνση για την ελαχιστοποίηση και την επαναχρησιμοποίηση των μη ανακυκλώσιμων υπολειμμάτων τροφίμων, τα οποία αποτελούν μέρος του συστήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Κατά την υλοποίηση του έργου LIFE-F4F, και σε διάστημα τριών τουριστικών περιόδων (Μάιος – Οκτώβριος), περισσότεροι από 550tn τροφικών υπολειμμάτων συλλέχθηκαν και διαχειρίστηκαν στην πιλοτική μονάδα αυτού. Όχημα ψυγείο υλοποίησε τις μεταφορές των υπολειμμάτων από τις συνεργαζόμενες μονάδες φιλοξενίας και εστίασης. Εντός της πιλοτικής μονάδας, μετά από χειροδιαλογή, τεμαχισμό και πολτοποίηση, το υλικό μεταφέρονταν στις δεξαμενές ηλιακής ξήρανσης, για μείωση της υγρασίας, από ≈75-80% σε < 12%. Το τελικό παραγόμενο προϊόν, που προέκυψε από τη συγκεκριμένη διεργασία, μετά από αποστείρωση, ήταν ένα απόλυτα ασφαλές προϊόν, το οποίο εφαρμόστηκε ως μέρος σιτηρεσίου σε κατοικίδια και μονογαστρικά ζώα, με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Β) Καλές πρακτικές

Το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια του έργου περισσότεροι από 550tn υπολειμμάτων τροφίμων δεν οδηγήθηκαν σε ταφή, αλλά αξιοποιήθηκαν και από τη διαχείρισή τους προέκυψε ένα προϊόν το οποίο βρίσκεται στη διαδικασία αξιολόγησης ως προς τη δυνατότητα χρήσης του ως συστατικό ζωοτροφών, αποτελεί μια βασική καλή πρακτική του έργου. Μπορεί η χρήση αυτού του συγκεκριμένου προϊόντος, το οποίο προέρχεται από ξενοδοχειακές μονάδες και εστιατόρια, να μην επιτρέπεται ακόμα βάση υφιστάμενης ευρωπαϊκής οδηγίας, ωστόσο όμως, αυτό που έχει προκύψει από το συγκεκριμένο έργο είναι ότι η ηλιακή ξήρανση, ως ενδιάμεση διεργασία είναι απόλυτα συμβατή με τη διαχείριση υπολειμμάτων τροφίμων, οδηγώντας σε αξιόπιστα αποτελέσματα. Μπορεί, δηλαδή, η ηλιακή ξήρανση να αποτελέσει μέρος της αλυσίδας διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, οδηγώντας στην παραγωγή ενός ασφαλούς τελικού προϊόντος. 

Αναμφίβολα, η αξιοποίηση των social media αποτελεί από τις βασικότερες πρακτικές, όχι μόνο για τη διάχυση πληροφοριών, αλλά και για την ενθάρρυνση αλλαγών συμπεριφοράς, αναφερόμενες στο γενικό κοινό. Το γεγονός ότι μέσα από τη διαλογή στην πηγή μπορεί να αξιοποιηθεί ένα σημαντικό υπόλειμμα, οδηγώντας στην παραγωγή ενός προϊόντος με αυξημένη προστιθέμενη αξία, μπορεί να αποτελέσει βασικό κίνητρο αλλαγής συμπεριφορών, ιδιαίτερα γνωρίζοντας ότι το συγκεκριμένο προϊόν αυτό είναι ασφαλές προς χρήση.  

Η ανάδειξη κυρίως του οικονομικού αποτελέσματος/οφέλους που προκύπτει, μέσα από την παρουσίαση των πραγματικών / ρεαλιστικών δεδομένων, όπως προέκυψαν μέσα από την υλοποίηση του έργου.

Τέλος, μπορεί να αναφερθεί ότι η παραγωγή ζωοτροφών αναμένεται να είναι η βασικότερη πρακτική του έργου.

Γ) Αποτελέσματα

Το έργο LIFE-F4F οδεύει προς την ολοκλήρωσή του, έχοντας υλοποιήσει τρεις διαχειριστικές περιόδους. Κατά τη διάρκεια υλοποίησης αυτού, από την ιδιαίτερα εποικοδομητική συνεργασία των πέντε εμπλεκόμενων φορέων, προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

  1. Η διαλογή στην πηγή λειτούργησε στις συνεργαζόμενες μονάδες, δίνοντας ένα προϊόν, πολύ υψηλής καθαρότητας.
  2. Η ηλιακή ξήρανση, ως διεργασία αξιοποίησης τροφικών υπολειμμάτων, πέρα από το ότι εξασφάλισε ένα σημαντικό οικονομικό όφελος, αποδείχτηκε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενός ασφαλούς προϊόντος.
  3. Έχει προκύψει ένα ασφαλές προϊόν, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε σιτηρέσια κατοικιδίων (γάτες και σκύλους) και σε μονογαστρικά ζώα (όρνιθες, χοίρους), με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα.
  4. Αναμένονται επαφές με κομβικούς φορείς που θα αξιολογήσουν το παραγόμενο προϊόν ως συστατικό ζωοτροφών, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς και τη δυνατότητα αναθεώρησης αυτού σε βάθος χρόνου και μετά την ολοκλήρωση του έργου. 

Εταιρείες, φορείς διαχείρισης αποβλήτων, καθώς και εταιρείες παραγωγής ζωοτροφών είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι που μπορούν να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα του έργου. Όλες οι πληροφορίες και τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα μέσα από την ιστοσελίδα του έργου, μετά την ολοκλήρωσή του. Η ομάδα του F4F θα είναι επίσης διαθέσιμη για όποια διευκρίνηση.  

Πέρα από τον προγραμματισμό διοργάνωσης ενός συνεδρίου, με αναφορά στη διαχείριση των υπολειμμάτων τροφίμων, το αμέσως επόμενο βήμα είναι η κατασκευή μιας πλήρους κλίμακας εμπορική μονάδας, η οποία θα αξιοποιεί όλα εκείνα τα υπολείμματα (εξαιρούνται τα ΖΥΠ), τα οποία σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συστατικό σιτηρεσίου σε ζώα συντροφιάς αλλά και σε παραγωγικά ζώα.

  • F4F -
  • -
  • -
  • 1
  • 2